Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

BOCUSE D´OR -TELECÍ KOTLETA

Soutěže
23. Únor 2019

Každý tým je složen z hlavního soutěžícího, pomocníka do 23 let, coache a jury. Coach je většinou účastník této soutěže třeba z minulého ročníku, ale nemusí tomu tak vždy být. Coach dohlíží při soutěži na to, jestli dodržují předem stanovený časový harmonogram, kontroluje pomocníka a navíc každý tým obdrží studenta z kuchařského Institutu Paula Bocuse, který jim pomá. Dále coach řeší všechny pokyny s organizátory, odpovídá na otázky komisařů tak, aby se soutěžící nezdržovali a neztráceli čas. Po čas soutěže na vše dohlíží komisaři z kuchyňské technické komise.

Technická komise před zahájením vařením, zkontroluje naprosto vše. Kontrolují, zdali jste si někam něco neschoval a nepodvádíte v soutěži. Dále zda potraviny nejsou více před připravené než by mělo být, dochucené a svařené fondy, potraviny deklarované za něco jiného. Jestli je na sobě 20 plechů, tak zkontrolují všechny, jestli něco není mezi nimi. Kontroluje se všechno, potraviny, kastroly, odpadkové koše. Prostě všechno. Do gastronádoby se solí se píchá pinzetou, aby v ní náhodou nebylo něco ukryto.  

Než proběhne finálové kolo a vyvrcholení této soutěže odehraje se 60 národních kol.

Vítězové národních kol postupují do čtyř kontinentálních finálních kol.
Letos postoupily tyto státy

Amerika - Chile, Argentina, Brazílie, Kanada a USA
Asie - Singapur, Austrálie, Japonsko, Jižní Korea a Thajsko
Evropa - Švédsko, Belgie, Švýcarsko, Dánsko, Finsko, Francie, Maďarsko, Island, Norsko, Velká Británie
Afrika – Maroko a Tunisko

A nakonec dva státy dostanou divokou kartu- letos ji dostala Itálie a Čína.

Ve finále je 24 států a každý stát má jednoho komisaře. K 24 komisařů je navíc honorární prezident soutěže spolu s vítězem minulého ročníku. Ale jak hodnotí komise, když každý soutěžící vaří jen 16 porcí CHERTREUSE a 14 porcí chodu z TELECÍ KOTLETY. Jednoduše. 12 komisařů dostalo pouze chertreuse od všech 24 týmů, a zbývajících 12 komisařů chod z telecí kotlety od všech 24 týmů. Honorární prezident Christophe Bacquié soutěže spolu s vítězem minulého ročníku a prezidentem soutěže Bocuse d´Or Jerome Bocuse dostává od všeho jednu porci a jedna porce je určena na focení oficiálním fotografem.

Komisaře do degustační komise si každý stát navrhuje a schvaluje ho výbor soutěže. A nejsou to ledajací komisaři. Jsou to ikony gastronomie jako je Thomas KELLER, Enrico CRIPPA, Simon ROGAN, Michel ROTH, Noriyuki HAMADA, ....

TASTING JURY NA TELECÍ KOTLETU

Prezentace na míse a talíři             max 240 bodů
Originalita                                    max 240 bodů
Příloha                                         max 240 bodů
Omáčka                                       max 120 bodů
Chuť                                            max 360 bodů
Maximum                                     1200 bodů od 12 komisařů

 

Kuchyňská jury
Hygiena                                        60 bodů
Práce                                            60 bodů
Maximum                                     120 bodů od 12 komisařů

TASTING JURY PRO CHERTREUSE
Vizuální prezentace                         max 240 bodů
Textura                                          max 240 bodů
Originalita                                      max 240 bodů
Omáčka                                         max 120 bodů
Chuť                                              max 360 bodů
Maximum                                     1200 bodů od 12 komisařů

Kuchyňská jury

Hygiena                                        60 bodů
Práce                                            60 bodů
Maximum                                     120 bodů od 12 komisařů

Když tým naskládá mísu, tak ji pomocníci a zase ne ledajací  (hvězdičkoví šéfkuchaři z Francie) odnesou prezentovat a obejdou ji ukázat všem komisařům. Pak hned nafotit. Po nafocení je přenesena ke stolu, kde ji hlavní účastník s pomocníkem předkládá na talíře pro komisaře. Servis z institutu Paula Bocuse roznese talíře porotě.

10 hodnot propagovaných Bocuse d'Or
1. Pracovat jako tým
2. Reprezentovat svou zemi s hrdostí
3. Snaha respektovat producenty a produkty
4. Show duch, svoboda a představivost
5. Používat to nejlepší ze své znalosti
6. Neplýtvat, nevyhazovat - ZERO WASTE
7. Být svým vlastním pánem tváří v tvář nepřízni osudu
8. Zůstat pokorný při vítězství 
9. Snaha sloužit humanismu přes vaření
10. Ukázat vaší vášeň pro vaření dalším generacím

CENY A OCENĚNÍ
1.místo 20 000 euro, trofej a 1 zlaté medaile
2.místo 15 000 euro, trofej a 1 stříbrné medaile
3.místo 10 000 euro, trofej a 1 bronzové medaile

Speciální ceny
Nejlepší mísa s telecím masem
Nejlepší talíř s chertreusem
Nejlepší commis (pomocník)
Nejlepší plakát  (každý tým dělá před soutěží promo plakát)
Nejlepší promo kampaň

 Letos vyhrálo Dánsko, druhé místo Švédsko a třetí Norsko.

 Zvláštnost. Coach dánského týmu byl Rasmus Kofoed, dovedl tým ke zlatu a samotný Rasmus získal zlatou, stříbrnou a bronzovou sošku. Je to jedinečný úkaz.

 

PEVNĚ DOUFÁM A VĚŘÍM ŽE SE TENTO ROK USKUTEČNÍ NÁRODNÍ KOLO  BOCUSE D´OR. 
pruh